Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев за убийството на Абе: Брутално посегателство срещу виден държавник

08 юли 2022, 15:47 часа • 1716 прочитания

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до императора на Япония Негово величество Нарухито по повод кончината на бившия японски премиер Шиндзо Абе.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до императора на Япония Негово величество Нарухито по повод кончината на Шиндзо Абе, министър-председател на страната в периодите 2006-2007 г. и 2012-2020 г.
 
Президентът Радев изразява съболезнования на близките на Шиндзо Абе и на народа на Япония по повод бруталното посегателство, отнело живота на бившия премиер.
 
Премиерът Шиндзо Абе ще остане в съвременната история като виден държавник и умел политик, твърдо отстоявал интересите на страната си, посочва държавният глава. „Българският народ ще запомни неговото знаково посещение в България през 2018 г., с което той внесе значим личен принос и в развитието на традиционните приятелски отношения между България и Япония“, подчертава президентът Радев.Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до императора на Япония Негово величество Нарухито по повод кончината на бившия японски премиер Шиндзо Абе.

Президентът на България изразява съболезнования на близките на Абе и на народа на Япония по повод "бруталното посегателство", отнело живота на бившия лидер на Либерално-демократическата партия.

"Премиерът Шиндзо Абе ще остане в съвременната история като виден държавник и умел политик, твърдо отстоявал интересите на страната си", посочва държавният глава, цитиран от пресцентъра на "Дондуков" 2.

„Българският народ ще запомни неговото знаково посещение в България през 2018 г., с което той внесе значим личен принос и в развитието на традиционните приятелски отношения между България и Япония“, подчертава Радев.

Редица световни лидери изказаха съболезнования за смъртта на бившия премиер, който беше прострелян два пъти по време на предизборна реч в град Нага този петък. Полицията веднага задържа 41-годишния стрелец, а Шиндзо Абе часове наред се бореше за живота си. Той обаче издъхна в болницата около 17 ч. местно време след обилен кръвоизлив.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес