Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев за третия мандат: Аз така съм преценил! Скандалът с Nexo няма нищо общо

17 януари 2023, 10:31 часа • 3724 прочитания

Президентът Румен Радев защити позицията си да даде третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Той говори пред журналисти преди участието си в енергиен форум в София.

След репортерски въпроси по повод коментарите, че е дал мандата на партията, която няма да създаде правителство, Радев реагира остро: "А вие откъде знаете коя партия ще създаде и коя няма да създаде правителство... Всеки има право на своите думи, разбира се. Седем партии – всяка има своята позиция. Аз така съм преценил и разчитам, че БСП наистина ще направи максимално възможното."

Президентът отхвърли тезата, че скандалът около Nexo му е повлиял да не даде мандата на "Демократична България". 

"Не съм се ръководил от този скандал при своя избор. Мога да кажа, че той избухна, след като аз съм взел своето решение. Но наистина този казус има потенциала върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ - това го виждаме всички", заяви още държавният глава.

"Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви при връчването на мандата. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис, готова е на решения, които да са общи за всички партии или поне за болшинството партии в парламента. Показа, че може да работи и да влиза в коалиции, и да управлява заедно със свои идеологически опоненти. Това съвсем не е малко. Знаете, че БСП беше основният фактор за решаване на парламентарната криза с избора на председател на Народното събрание", каза още държавният глава.

На въпрос коя е възможната дата за предсрочни парламентарни избори Радев отговори, че това зависи дали и кога БСП ще върне мандата. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес