Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев за разпита на Кирил Петков: Това е форма на институционално изнудване

09 февруари 2022, 10:08 часа • 6364 прочитания

Много ясно съм заявил, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната система, то миналото ще потърси реванш. Това е форма на институционално изнудване и аз очаквам мнозинството да застане зад премиера.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

По думите му правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи.

Държавният глава заяви, че е илюзия да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. "Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", категоричен бе  Радев.

Той коментира и темата за "златните паспорти". Според него, това е порочна практика, която трябва да се преустанови. "От страна на президенството целият процес е абсолютно прозрачен, а г-жа Йотова дори инициира допълнителни проверки", подчерта Радев.

Президентът е удовлетворен от факта, че Конституционният съд е потвърдил решително внесеното от предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС. "Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство от ВСС и аз съм песимист този състав да вземе рационално решение", каза Радев.

По темата за "Булгаргаз" той заяви, че очаква да се изнесе пълната информация и цялото общество да бъде запознато с нея.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес