Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев в Брюксел: Свиквам КСНС за Северна Македония

16 декември 2021, 19:36 часа • 3095 прочитания

Ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъде обсъдено отношението на страната ни към Северна Македония, както и да се търси консенсус по въпроса с всички партии в Европейския парламент.

Президентът Румен Радев каза това пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на върха на 27-те лидери на страните от Европейския съюз.

По думите му трябва да бъде прилаган духът и буквата на двустранното споразумение между двете държави от 2017 година. "Това означава конституционна защита на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата и, разбира се, европейски гаранции за необратимост на този процес", каза още държавният глава. 

"Важно е - и това го обсъждаме с министър-председателя, и предлагам българският парламент да инициира едно структурирано отношение с парламента на РС Македония“, посочи президентът.

Той разви и тезата, че идеята да се признава ядрената енергия за „зелена“ набира все повече сила сред европейските лидери. Това се е засилило особено при скока на енергийните цени.

"От едната страна са възобновяемите източници - голямата, зелена цел на Европа, от другата страна обаче са базовите мощности. Без базови мощности не може. Те са три основни типа - знаете ги, въглища, ядрена енергия и енергия от природен газ. За България, след като има тази визия, възможно най-дълго – 2038 - 2040 г. да се откажем от нашите въглищни централи, остава опцията като базова мощност - ядрената енергия", посочи Радев.

Утре в Брюксел ще бъде и премиерът Кирил Петков, който има срещи с Урсула фон дер Лайен и Йенс Столтенберг.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес