Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Твърденията на Русия за българските евреи са или непознаване на историята, или провокация

04 ноември 2017, 13:10 часа • 7309 прочитания

Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи от изпращане в концентрационни лагери, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с твърдението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Русия е спасила българските евреи.

Припомняме, че преди дни Захарова коментира надпис върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”. Представителката на руското външнополитическо ведомство определя станалото като особено цинично "в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия". Захарова посочва, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история.

От пресцентъра на българското МВнР заявиха по повода, че не съветската армия, а българският народ е спасил българските евреи. От МВнР заявяват още: "Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви".

Президентът за армията

Попитан дали е мотивирана армията днес, президентът отговори: „Армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение. Очаквам държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка“, каза Румен Радев, цитиран от "Фокус".

Държавният глава заяви, че бюджетът за отбраната за 2018 г. не може да реши проблемите в сектора. „Това е все пак едно усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение, мисля, че тези усилия не могат да решат проблемите“, допълни държавният глава.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес