Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев след срещата с Мета: Обсъдихме укрепването на сигурността в региона

05 април 2022, 11:03 часа • 2153 прочитания

Важна част от диалога беше укрепването на сигурността в региона. Приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България.

Това зави президентът Румен Радев след като разговаря с албанския си колега Илир Мета. 

Българският държавен глава обясни, че България и Албания не са просто съюзници, а партньори и приятели. "Принос за това имало българското малцинство в страната", заяви Радев.

Държавният глава отчете като положителен фактът, че вече има директна самолетна връзка между София и Тирана.

"България подкрепя започването на преговори с Република Албания, без условия", изтъкна Радев. Той отчете дълбоките реформи, които е предприела албанската страна, с постоянство и ясен фокус във всички важни области.

"България винаги е била основен двигател на процеса на разширяване към Западните Балкани", каза държавният глава.

По време на срещата двамата президети са обсъдили и стратегическия проект "Коридор номер 8". "На лице е забавяне, но това, което започнахме - подписаният меморандум между България, Северна Македония и Албания за разглеждвието на този проект в единство е ключов. Кризата показа, че този проект е важен за сигурността", заяви Радев.

Държавният глава съобщи, че на срещата са осъдили и войната в Украйна. "Осъдихме агресията и безумната братоубийствена война. Настояваме и за международно разследване на зверствата в Буча", заяви Радев.

„Много е важно да укрепим партньорството си както никога досега. Гордея се, че сътрудничеството ни с вас е в много тесни отношения.“, каза президентът на Албания Илир Мета.

"Приветстваме вашите усилия, които вашата страна полага като един важен член от алианса на НАТО“, каза още той.

"Убеден съм, че ще продължите да давате важен принос и да бъдете пример за нашите страни, които желаят да станат членове на ЕС“, каза още Мета.

"Ролята на българското малцинство в Албания е важна за двустранните отношения, а правата му са уредени в закони и нови подзаконови актове", обясни албанският президент. И добави: „Всички малцинства в Албания, включително – българското, са защитени и се прави всичко възможно да се гордеят със своята идентичност и да бъдат винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции, централни и местни, защото ги считаме за един добър мост във взаимните отношения“, подчерта държавният глава.

В отговор на въпрос българския държавен глава заяви, че Албания ще вземе участие в многонационалната бойна група с взвод. "Очакваме в най-скоро време взводът да пристигне в България", каза още той.

ОЩЕ: Радев призова Ердоган заедно да изведат моряците от украинските пристанища

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес