Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев си приписа заслугите за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония

19 юли 2023, 12:10 часа • 2003 прочитания

Президентът Румен Радев посочи своя принос за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, след като правителството в Скопие одобри проекта за промяна на основния закон и добави в преамбюла българското население.

ОЩЕ: Кабинетът в Скопие прие вписването на българите в Конституцията, но ще убеди ли опозицията?

"Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не последната. Важно е да се изпълнят изискванията в двата подписани протокола, които са част от преговорната рамка. Най-сетне се стигна до придвижване напред на въпроса за гарантиране на равноправието на българите в РСМ", коментира президентът пред журналисти на 19 юли.

Радев с атака срещу партиите заради Скопие

"Това беше въпросът, който поставих за първи път точно преди две години, когато призовах евролидерите и европейските институции за гарантиране на човешките права на хората с българско самосъзнание. Отне ми година да убеждавам политическите партии и лидери тук, в България. Свиках КСНС в началото на януари миналата година, където настоявах всички партии да излезем с консенсус. Само една партия – ИТН – подкрепи това мое предложение", констатира Радев.

"Загубихме време, но при положение че работихме тясно и с президента (на Франция - бел. ред.) Макрон, и с другите евролидери, вписването на българите в Конституцията на РСМ стана факт", отбеляза държавният глава.

Президентът за декларацията на Бундестага

"Притеснява ме, че българският парламент, българското правителство не реагираха на декларацията на Бундестага на Германия. Явно с помощта на лобиране от РСМ беше изготвена такава декларация. Наложи се отново аз да пращам писма до евролидерите", заяви Румен Радев.

ОЩЕ: Лъжа или напредък е резолюцията на Бундестага за Северна Македония: Реакции

Става въпрос за приетата от германския законодателен орган през юни декларация, в която се подкрепя процесът на промяна в Конституцията, която да гарантира равни права и свободи за българите и останалите народи в Северна Македония. Също така се утвърждава македонската идентичност, език и култура.

Българското външно министерство излезе с позиция по темата, в която посочи, че декларацията на Бундестага не променя по никакъв начин условията за начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Тя не променя и националната позиция на България, отбелязаха от МВнР.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес