Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев с първо вето, спря Закона за концесиите

02 февруари 2017, 17:10 часа • 9588 прочитания

Държавният глава Румен Радев наложи вето на Закона за концесиите, приет в последия ден на 43-тото Народно събрание.

"Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление", изрази мнението си той.

Според президента законът въвежда широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики. и предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения.

"Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност“, заяви Радев.

По думите му възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане. „Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения“, каза още държавният глава.

Борислав Сандов от "Зелените" реагира на новината за ветото в социалната мрежа Facebook, като написа: "Имаме вето. Президентът Радев обяви, че налага вето над Закона за концесиите, който скандализира с клиентелизма си към олигархията и ни принуди да излезем на протест. За пореден път се доказва, че имаше смисъл от нашата позиция и действия".

В последните дни искането да бъде наложено вето върху закона бе отправено от "Зелените", които организираха и протест пред президентството, както и от дясното обединение "Нова Република", с лидер Радан Кънев. По-рано днес, 2 януари, от КТ „Подкрепа“ също поискаха от Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите.

Припомняме, че според приетите от НС промени в Закона за концесиите ограничението от 35 години като максимален срок на концесиите отпада, а освен концесии за строителство и услуги оттук нататък ще има такива и за ползване на държавна и общинска собственост. Променят се и лицата, които могат да откриват процедури по концесии - такива вече ще бъдат министрите и кметовете, а не Министерският съвет и общинските съвети, които обаче ще одобряват основните актове за тях.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес