Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев призова за мир на Балканите и обяви сигурността в Европа като разпадаща се

18 май 2023, 10:08 часа • 1450 прочитания

Градената с десетилетия архитектура за сигурност в Европа е в разпад, а това може да отключи процеси на дестабилизация, особено в нашия регион, който е съседен на войната в Украйна. 

Това заяви президентът Румен Радев по време на Годишната конференция на началниците на отбраната от балканските страни, която се състои днес в София.

Радев подчерта, че агресията на Русия срещу Украйна доведе до драматични промени в тази сфера и се налага цялостна трансформация на модела на отбрана, на гарантиране на колективна отбрана, а в същото време ресурсите и времето за действия са ограничени, добави той.

ОЩЕ: Държавата прехвърли на САЩ проект в "Граф Игнатиево", свързан с F-16

"Наш дълг е да работим така, че да докажем, че на Балканите може да има мир. В исторически план именно Балканите са сочени за зона на конфликти и за да се докаже, че Балканите са зона на сигурност и стабилност, са нужни общи усилия", каза Радев. Той подчерта, че е необходима единна воля и ясна визия за гарантиране на сигурността.

"Пред вас има и важно предизвикателство, защото обстановката е много динамична, а в същото време ресурсите и времето на действия са ограничени", допълни държавният глава.

Избраната тема тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз (ЕС) направления за сътрудничество - „Регионална военна свързаност и военна мобилност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и коопериране“.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес