Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев от Брюксел: Догодина категорично ще се присъединим към Шенген

15 декември 2022, 11:20 часа • 1689 прочитания

"Следващата година България ще влезе в Шенген. Категорично". Това заяви президентът Румен Радев, който е в Брюксел за среща на евролидерите.

"Това постигаме, работейки с Нидерландия и Австрия. С президента на Румъния ще повдигнем отново въпроса за Шенген и на този Европейски съвет. Тази тема звучи абстрактно за много българи, но е важна за развитието на страната, за нашето европейско бъдеще, за достойнството ни на европейски граждани", заяви Радев пред журналисти.

Припомняме, че Нидерландия и Австрия гласуваха против влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, но допуснаха Хърватия. Европейските институции настояват за максимално бързо приемане на София и Букурещ.

"Това значи премахване на огромните опашки на границите с Гърция и Румъния", обясни президентът. Нашите производители ще имат по-бърз достъп до пазарите, плюс ще има за транспортния бранш, положителен ще е и ефектът върху туризма с повишаване на чуждестранните инвестиции, допълни той. "Това е борба за нашето достойнство, защото сме важна част от културно-историческото развитие на Европа" и ни се полага да сме на важно място в ЕС, каза Радев.

"За първи път от 2011 г. България получава такава подкрепа от европейските институции. Тези държави оценяват всички усилия, които полагаме. Оценяват борбата с нелегалния трафик на мигранти, борбата с вторичната миграция. Разкриваме все повече нелегални мрежи – транснационални и вътрешни. Имаме полицаи, които се разследват за трафик на мигранти. Ние преследваме трафика по нашите пътища и даваме жертви. Проблемите са все още вътрешни – трябва да помогнем на Нидерландия и Австрия да решат своите вътрешни проблеми", смята Радев.

Той каза, че България ще поиска ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии за приемането ни в Шенген. "Не искаме да се връщаме назад. България е изпълнила всички технически критерии. Ние стесняваме обхвата им с диалог. Най-важното за нас е, че сме на път да постигнем точен срок за приемането ни и той да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген, категорично", заяви Радев.

"Румъния осъзнава, че най-добрият начин и стратегия е двете страни да вървим заедно", а не да се отделят, добави президентът.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес