Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев към ПП-ДБ: Вие сте алтернатива на стария модел, а днес работите с ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

20 април 2023, 17:10 часа • 9791 прочитания

"Второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото вашата силна заявка за присъствие в политиката е за алтернатива на стария управленски модел, а днес влизате в общи действия с победителите от ГЕРБ".

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" по време на консултациите за съставяне на правителство, които държавният глава провежда. Делегацията на новата коалиция бе съставена от общо седем души, като сред тях липсваха представители самона ДСБ.

"Получих критики от вашата коалиция, че бързам с консултациите - кажете вие кога да бъде връчен първия мандат и да знаем дали ще се стигне до втория, който отива при вас", каза още Радев. От своя страна бившият премиер Кирил Петков отговори:

"Ние слагаме ясен стандарт в българската политика - обещанията преди изборите да са и действията ни след изборите. Време е да направим реформата в правосъдната система, за да бъдем една нормална европейска държава. Време е да реализираме антикорупционното законодателство, да влезем в Шенген и в Еврозоната", обяви Петков.

По думите му стана ясно, че ако се стигне до втория мандат, който ще получат именно ПП-ДБ, те ще поемат отговорността си.

"Радвам се, че след една година на изборен цикъл вече говорим за законодателни приоритети, които са известни на всички български граждани", коментира вторият съпредседател на ПП Асен Василев. Той даде да се разбере, че с ГЕРБ различията остават:

"Както вие казахте, ние и ГЕРБ сме опоненти - ние смятаме, че моделът, по който трябва да се развива страната, е различен. Но по тези приоритети, след два цикъла избори, намерихме формула в парламента, с която тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат и трябва да се уважават, но има и граници, които не могат да се прекрачват. Тези ограничителни линии са, че няма как в изпълнителната власт да има хора от двете коалиции, а ние няма как да подкрепим управление на ГЕРБ", коментира още бившият финансов министър.

Василев подчерта, че именно с помощта на ПП-ДБ се е отпушила работата на парламента.

ОЩЕ: Близо сто важни поста трябва да избере Народното събрание, ето кои

Христо Иванов от "Демотратична България" коментира, че факторът време е от основна важност:

"В предходния парламент подходихте с малко повече щедрост и това показа определен потенциал да позволи на политическите сили за необходими процеси. Тук става въпрос за това да се свършат важни национални цели и задачи. Мога да потвърдя, че сме единни в отношението си към управлението на страната и можем да предложим вариант с втория мандат, но това не ни пречи да работим с нашите опоненти по определени задачи", каза още съпредседателят на ДБ.

От думите му се разбра, че подобно на ГЕРБ-СДС и новата коалиция иска от президента да забави процедурата с връчването на мандатите с цел да има достатъчно време за работа по законодателната програма и тя да не стане жертва на липсата на редовен кабинет, ако такъв в крайна сметка не бъде излъчен от 49-ото Народно събрание. Като време това означава около три месеца, коментира акад. Николай Денков: "При стегната и ефективна работа и при спазване на тези приоритети, три месеца ще са достатъчни".

По-рано днес президентът Румен Радев проведе срещата си с ГЕРБ-СДС. Какво си казаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев, заедно с държавния глава - четете ТУК.

 

Припомняме, че президентът свика скоростни консултации за съставяне на правителство. В четвъртък представители на двете най-големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разговарят с Радев, а още в утрешния ден държавният глава покани и  парламентарните групи на "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. Очакванията са това да се случи още следващата седмица.

ОЩЕ: Навръх Рамазан байрам ДПС все пак ще отидат на консултации при президента

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес