Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев коментира дали можем да дадем изтребители МиГ-29 на Украйна

12 април 2023, 14:06 часа • 1993 прочитания

"Не само, че не ги предлагаме, но нашите летци продължават и да летят, и да дежурят на своите МиГ-29. Правим всичко възможно те да бъдат ремонтирани". Така президентът Румен Радев коментира твърдението на CNN, базирано на предполагаемите изтекли секретни документи от разузнаването на САЩ и НАТО, че България е обещала всичките си изтребители МиГ-29 на Украйна.

"Ако ние бяхме предлагали българските изтребители МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна заедно със самолетите МиГ-29 на Полша и Словакия", отвърна още президентът в кулоарите на парламента на въпрос на БТА.

Днес и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отхвърли тези твърдения. Той каза, че никога не сме заявявали, че ще дарим МиГ-29.

Преди дни имаше още едно опровержение на Министерството на отбраната - точно след като се появи материалът в CNN. В съобщението на МО обаче се изтъкваше, че ведомството "последователно" е провело "разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“ - за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности". Не се споменаваше обаче дали тези дискусии са стигнали до успешна развръзка.

Американската медия написа преди дни, че на 23 февруари тази година България е изразила готовност да дари флота си от изтребители МиГ-29 на Украйна. Това се базираше на един от предполагаемо изтеклите секретни файлове, за които има съмнения, че са подправени. Все още Пентагонът разследва случая и търси първоизточника.

ОЩЕ: Какво стана ясно от изтеклите секретни документи за Украйна?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес