Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев изрази съгласие с Борисов във важен аспект за мигрантската политика

31 януари 2019, 05:55 часа • 1466 прочитания

Създаване на центрове за мигранти извън територията на ЕС, където да се преценява дали искащите да дойдат в ЕС хора могат да се интегрират може да допринесе за повишаване на сигурността. Това заяви президентът Румен Радев при гостуването си в Португалия.

Позицията съвпада напълно с обявяваното от няколко години насам от българския премиер Бойко Борисов.

Заедно с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза Радев се съгласи, че миграционният натиск към Стария континент трябва да бъде управляван по различен начин - като да бъдат адекватно защитени човешките права, така и стабилността на европейските държави и сигурността на гражданите

Като държави, охраняващи външните европейски граници, България и Португалия са сред най-заинтересованите от изработването на обща ефективна политика за справяне с миграционния натиск. Необходим е много по-активен диалог на ЕС със страните, от които произхождат мигрантите, както и осигуряване на подкрепа за тяхното икономическо и социално развитие за намиране на ефективно и устойчиво решение, беше подчертано на срещата.

По време на срещата българският държавен глава постави въпроса за подготвяния пакет Мобилност-1, който по думите му засяга интересите на десетки хиляди български граждани и има огромен ефект върху нашата икономика, растежа на националния доход и заетостта. Румен Радев подчерта, че вече е изразил позицията на страната ни и в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

На срещата беше отбелязано, че България и Португалия са в противоположните краища на Европа, но народите на двете държави са много близки по своето светоусещане и богати културни традиции, което е отлична предпоставка за последващо задълбочаване на двустранните връзки в икономиката, туризма, в областта на образованието, културата и науката. 

През втория ден от посещението си в Португалия държавният глава Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на страната Антонио Коща и с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш. В Лисабон българският държавен глава ще се срещне с кмета на града Фернандо Медина. На церемония в двореца „Пасош до Консельо де Лижбоа” Радев ще получи Почетния ключ на града. В сградата на българското посолство в Лисабон, президентът Румен Радев ще разговаря с наши сънародници, които живеят и работят в Португалия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес