Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: България не е готова за 100% мажоритарен вот

26 ноември 2016, 11:40 часа • 2318 прочитания

България не е готова за 100% мажоритарен вот. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев пред журналисти. "Проблемът не е само в нов Изборен кодекс. Убеден съм, че такъв ще се направи. Проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география - това е сложен процес. Ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте", коментира Радев.

Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен, с цел избягване на изкривяванията и рисковете, до които води един такъв 100% мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, обясни той.

Трябва да използваме добрите практики от други държави в Европа, така че да вземем най-разумното и балансирано решение. А това изисква много отговорна работа и се надявам институциите да я свършат както трябва, допълни Радев.

Радев отказа да отговаря на въпроси каква позиция ще заеме на заседанието на КСНС и трябва ли да има ново правителство в рамките на този парламент с обяснението, че не иска да влияе. За датата за изборите обясни, че ще бъде определена след консултации с партиите. Но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Причините за напрежението и бунта в бежанския лагер в Харманли са много комплексни, не е само една, допълни той. Става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, разкритикува ги той, цитиран от 24 часа.

"Виждате - центровете се пренаселват, ние отдавна говорим за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Ние вече имаме споразумение в рамките на ЕС и това трябва да се усети", коментира Радев. България е външна граница на ЕС и трябва да положим още повече усилия и ние самите, и да настояваме за още помощ и от ЕС, коментира още Радев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес