Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев: Лавров дойде да окуражи правителството да наруши правилата на ЕС за "Южен поток"

08 юли 2014, 10:35 часа • 19678 прочитания

Сергей Лавров дойде в България, за да насърчи правителството на Пламен Орешарски да наруши Третия либерализационен пакет по отношение на "Южен поток". Това каза говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Поведението на Лавров в София по отношение на „Южен Поток” е доста интересно, защото той твърди, че нарушаването на европейското законодателство е българска, а не руска инициатива. В това което има своята логика, защото Русия многократно е казвала, че преговаря директно с Европейската комисия. В случая обаче това „клинчене” и мошеническо поведение е нещо, което много често се вижда в БСП”, заяви Кънев пред bTV и заподозря, че управляващите и Лавров „донаместват” процедурата за избор на изпълнител на газовия проект.

"Социалистите имат множество ангажименти към чуждестранните си партньори, почти всички от които са в Кремъл, и много ангажименти към българските си партньори, които си личат от непрекъснато извиращите обществени поръчки, които са увеличени три-четири пъти и то в летен сезон", заяви още Кънев, с което обясни, че БСП стискат властта до последно.

Далаверата "Южен поток"

Лидерът на ДСП смята, че има таен договор за "Южен поток" между правителство и руската страна, който обслужва фирми БСП и ДПС. Според Кънев парите от тази сделка ще се насочат към "бъдещия лидер на БСП", който е титуляр на БЕХ и "със сигурност е водил преговори". Припомняме, че Станишев посочи икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев като нов заместник-председател на БСП и му даде подкрепа за председателското място на Столетницата.

На въпрос удобен ли е Стойнев за Ахмед Доган, Кънев отговори, че въпросът е важен, защото няма данни конкретната кражба да бъде прекратена поради напускането на властта от БСП. "Преките връзки в този конкурс са много по-големи за ДПС, отколкото за БСП", аргументира се той.

"Цяла година разлика между правителството на Орешарски и тези фирми не можем да направим. Не знаем чии интереси се обслужва това правителство освен този на определи компании, свързани с БСП и ДПС”, посочи той.

"Голямата опасност пред България в днешната политическа криза е не, че БСП ще остане на власт. Тя е бита карта и може да не се върне на власт десетилетия, ако например Борисов не се разбере с нея. БСП може да е приключена партия. Но остане ли ДПС във властта, всичко през последната една година ще е било напразно", заключи Кънев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес