Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи екзитполове: ГЕРБ и "Има такъв народ" са в рамките на статистическата грешка

11 юли 2021, 20:00 часа • 10338 прочитания

Кой печели предсрочните парламентарни избори в България? Преди да излязат по-големи официални данни е много трудно да се каже, защото предвид диапазона на статистическа грешка от екзитполовете – поне 3%, резултатите от тях може да се окажат сериозно неточни що се отнася до крайната картина. Освен това, няма екзитполове от чужбина.

И все пак, поне според екзитполовете ГЕРБ остава на първо място. Различните агенции дават различни данни, но резултатът на партията на Бойко Борисов се движи между 22 и 24%. Припомняме, че на изборите на 4 април ГЕРБ спечели 26,18%.

На второ място е „Има такъв народ”. Формацията на Слави Трифонов се движи в диапазона 21 – 22% и предвид очакваното отклонение на данните от екзитпола спрямо реалните данни, разликата с ГЕРБ всъщност е изключително малка. А на изборите, проведени на 4 април, партията на Слави Трифонов спечели 17,66%, като много силен заряд, макар и де факто по-скоро психологически, дойде от чужбина – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК. Тогава обаче имаше ограничение на броя секции зад граница, а сега няма.

Реално според "Алфа Рисърч" партиите на Борисов и Трифонов са наравно, според "Галъп" - 22,1% за ГЕРБ, 21,5% за "Има такъв народ".

На трето място за момента твърдо е БСП. Екзитполовете сочат резултат от между 14% и 17%, като резултатът е сходен с това, което се получи на 4 април. Тогава социалистите взеха 15,01%.

На четвърто място засега е „Демократична България”. Резултатът е в диапазона 11 – 13%, а това е немалък растеж спрямо случилото се на 4 април. Тогава демократите спечелиха 9,1% и останаха пета сила в 45-тия парламент.

На пето място е ДПС, с доста голям диапазон – между 8,5% и 12%. Със сигурност с голям интерес ще бъдат следени гласовете от Турция, след като в Кърджали е най-ниската активност в България. На изборите от 4 април ДПС взе 10,49%, което направи движението четвърта парламентарна сила.

Според "Галъп", демократите са с 13,7%, а ДПС - с 12%.

Засега „Изправи се! Мутри вън!” остава в парламента, като екзитполовете дават на формацията, водена от Мая Манолова, между 4,5% и 5% от гласовете. На 4 април формацията спечели 4,72% и така стана най-малката парламентарна сила в 45-тия парламент.

Интересен факт е, че въпреки че сега ВМРО, НФСБ и „Воля” се обединиха в коалицията „Българските патриоти”, отново формацията не влиза в парламента – само че при екзитполовете статистическото отклонение може да е дори над 3%. Засега обаче резултатът на патриотите е около 3,5%. Това е почти равно на резултата на ВМРО от 4 април, когато партията на Красимир Каракачанов се яви сама на избори.

Още: ЦИК обяви окончателните резултати от вота

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес