Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата работа на новия кабинет беше да върне Спецов като директор на НАП

07 юни 2023, 16:39 часа • 5376 прочитания

Първото решение, което новият Министерски съвет взе този следобед на дебютното си заседание беше да върне бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов на поста.

За целта кабинетът освободи Борис Михайлов от длъжността, а посочената причина е "влошаване на събираемостта на приходите от ДДС."

Спецов е описан като "висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност".

Бившият културист Спецов ръководеше данъчната администрация в служебния кабинет на Стефан Янев и в правителството на Кирил Петков, като бе назначен от финансовия министър Асен Василев. Той заемаше поста от май 2021 г. до август 2022 г. По време на управлението му НАП събра рекордните 28,2 милиарда лева, което бе с близо 1 млрд. лв. над заложеното. Още: Румен Спецов потвърди: Получих покана за НАП, готов съм да поема поста

Управлението му обаче не мина и без големи скандали. ГЕРБ го обвини през септември 2021 г., че е знаел за данъчното си задължение от 1,5 млн. лв., преди да продаде фирмата си „Гранекс Трейдър“ на малоимотен гражданин и така да ощети държавната хазна.

От ГЕРБ твърдяха още, че Асен Василев е криел, че Спецов знаел за дълговете към хазната. Христо Гаджев от партията на Бойко Борисов дори показа отговор на Василев, изпратен в последния работен ден на 46-ия парламент, с който съпредседателят на ПП признава, че именно Спецов е приел и подписал ревизионния акт.

По-късно Асен Василев каза, че срещу семейството на Румен Спецов е имало заплаха - за жена му и за децата му.

Миналата година бившият шеф на НАП заяви, че Василев не се е месил в работата му.

През август 2022 г. стана ясно, че прокуратурата е образувала разследване за бившата фирма на Спецов - за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на невярна данъчна декларация. Все още не е ясно докъде е стигнало то.

Служебният кабинет, назначен от Румен Радев след падането на правителството "Петков", освободи Спецов от НАП заради "неизпълнение на задълженията". Той пък заяви, че причините били политически.

Спецов е експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и "Защита на националната сигурност" в Академията на МВР.

ОЩЕ: Възможностите на съпругата ми бяха достатъчни, за да купи жилище в Дубай

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес