Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов: Политическият модел се нуждае от промяна

13 май 2014, 16:49 часа • 13036 прочитания

Положението, до което са докарани отговорните институции в държавата, е нетърпимо. Недопустимо е, почти всяко заседание на парламента да бъде проваляно, заради липсата на кворум, а когато народните представители все пак решат да работят, да произвеждат единствено калпави и вредни за страната закони. Това заяви пред симпатизанти в Тополовград президентът (2002-2012) и лидер на гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ) Георги Първанов.

Той бе категоричен, че политическият модел в страната се нуждае от промяна, която да върне диалога в името на приоритетите, които могат да възродят България. Диалог, в който отговорните политици обещават реално постижими неща и после ги изпълняват, посочи Първанов.

Според него пътят на реформата минава през промяна на модела, по който се избират народните представители. Той трябва да бъде преструктуриран в система от смесен тип, в която поне 50% от депутатите да бъдат избирани мажоритарно, заяви Първанов. По думите му държавата трябва да намали драстично и субсидиите за партиите, които в момента се възползват от ненужно раздуто държавно финансиране. Не е нормално по този показател да надминаваме десет пъти утвърдени демокрации и силни икономики като Германия, заяви той, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Политиката ни се нуждае и от повече морал и отговорност. Той може да бъде осигурен чрез нов тип на държавно управление – парламентарна република. Модел, който вярвам, че ще работи в полза на България, посочи в заключение Първанов.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес