Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първан Симеонов: Едва ли изборният референдум ще е валиден

17 юни 2015, 08:05 часа • 8459 прочитания

Ще гласуват ли 3,5 млн. българи на референдума за промяна на изборните правила? Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл” много, много трудно може да се случи така. Пред Нова телевизия той увери, че ако някоя от големите партии не се намеси и не проведе кампания сред симпатизантите си, референдумът не може да събере достатъчно гласове, за да прескочи прага на валидност.

Симеонов счита, че по-скоро ще се повтори картината от референдума за „Белене”. Тогава активността стигна до малко над 20% от участвалите на предишните парламентарни избори и съответно въпросът беше „върнат за решаване” от парламента.

Какво показват данните дотук – 50% от запитаните от „Галъп” са казали, че биха подкрепили електронното гласуване. 56% пък подкрепят провеждането на референдум и местни избори две в едно. А в полза на мажоритарно гласуване се изказват 66%.

Първан Симеонов изрично подчерта, че политиците се заиграват с темата за задължителното гласуване, макар че точно това е въпрос за референдум. Политиците знаят какви са нагласите – защо не въведат задължителното гласуване, попита Симеонов.

За финал политологът подчерта, че с изборния референдум се неглижират важни теми като образованието и икономиката.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес