Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа стъпка към сваляне на прага за иницииране на референдум

14 май 2015, 11:53 часа • 8423 прочитания

Подписите за иницииране на национален референдум се намаляват от 500 хиляди на 300 хиляди. Това е резултатът от първото гласуване на законопроекта в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, с председател Бойка Маринска от Реформаторския блок, .

На свое редовно заседание народните представители подкрепиха на първо гласуване двата Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от парламентарните групи на Реформаторския блок и АБВ.

За да бъде легитимен един национален референдум, към настоящия момент се предвиждаше прагът да бъде не по-малко от 40% плюс един глас от гражданите с избирателни права. Депутатите подкрепиха вносителите и за редуциране броя на необходимите подписите за провеждане на национално допитване от 500 хиляди на 300 хиляди.

От Реформаторския блок припомниха и опита за провеждане на референдум за изборна реформа през 2014 г., блокиран след разпускането на 42-то НС. В техния законопроект е предвидена хипотеза новоизбраният парламент да довърши процедурата по провеждане на референдума.

На заседанието бе подкрепен и Докладът за дейността на Омбудсмана на Република България за 2014 г. Депутатите ще препоръчат на пленарна зала Докладът да бъде приет.

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес