Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Псевдоспор в НС за КПКОНПИ, докато Пламен Георгиев говори за "притеснителни неща" в депутатски декларации

13 март 2019, 14:05 часа • 3575 прочитания

Остро възразявам срещу това, че докладът за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разпределен в Комисията по етика, а не в правната комисия. Така председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов разбуни духовете в пленарна зала при гледането в пленарна зала на доклада за дейността на КПКОНПИ, който не беше гласуван в крайна сметка, защото свърши работното време на депутатуте и те го оставиха за утре, 14 март. Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обаче специално благодари на етичната комисия.

През миналата година в цели 34 законопроекта, гласувани в парламента, КПКОНПИ е направила 101 бележки и 127 предложения относно наличието на корупционен риск. Приети са 57 предложения в 15 законопроекта. Това сочи статистиката в доклада за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

По отношение на статистиката, стана ясно, че Антикорупционната комисия е наложила глоби и санкции по наказателни постановления за малко над 105 хил. лева. В съда са уважени искове за незаконно придобито имущество за малко над 826 хил. лева, като председателят на КПКОНПИ изрази задоволство, че имало "гражданска конфискация" т.е. неподвластна на съда и благодари на правната комисия на парламента за бързата реакция да позволи това. Георгиев каза и, че имало над 700 декларации с несъответствия на лица, заемащи публични длъжности – включително депутати, министри, кметове, които сега щели да бъдат търсени да си отстранят пропуските в декларациите. Имало и "много смущаващи неща", добави председателят на КПКОНПИ, без да влиза повече в уточнения.

Оказва се обаче, че в териториалните звена на Антикорупционната комисия най-често идвали уведомления за престъпления, свързани с наркотици, а чак на второ място са уведомленията за организирана престъпна група, а под 7% са уведомленията за престъпления против финансовата и данъчната система.

Като по-конкретни успешни измерения на работата на КПКОНПИ бяха посочени случаите "Иванчева и Петрова", този с кмета на Септември Марин Рачев, като при него КПКОНПИ установи конфликт на интереси чак като вече имаше дело в съда, и арестите в ДАБЧ. При последния случай беше арестуван шефът на агенцията Петър Харалампиев. Нито един от тези случаи все още не е намерил окончателна развръзка в съда, но Пламен Георгиев уточни, че щом прокуратурата ги е поела и превърнала в съдебно дело, значи КПКОНПИ си е свършила работата и сега държавното обвинение трябва да го стори в съда.

За още знакови случаи, където изпъкнала работата на КПКОНПИ, говори бившият кмет на Пловдив и сегашен депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. Той наблегна на специално на случая "Баневи" и как Николай Банев бил подставено лице на полковници от Държавна сигурност, използвайки историята като пример каква е отговорността на БСП. "Изброихме известните олигарси – всички видяхте червено", заключи Гърневски, като не пропусна да каже, че не всички олигарси били лоши хора, но всички били от комунистическата номенклатура и трябвало да се проверява, защото "ако се върне една трета от това, което е разграбено, пенсиите ще бъдат три пъти по-високи, заедно със заплатите".

Превенция

В доклада се набляга и на дейността на КПКОНПИ по отношение на превенцията на корупция – например "създаването на специалност във висшето образование за противодействие на корупцията" (в УННС има магистърска специалност "Противодействие на корупцията"), "разширяване на обхвата на антикорупционното образование в началните и средните училища като елемент от гражданското образование" и "формиране на култура на нетолерантност към корупционно поведение от най-ранна детска възраст". Точно в тази връзка, когато беше обявено намерението на КПКОНПИ да се бори с корупцията още от ранна детска възраст и дори Пламен Георгиев постигна съгласие с кмета на Перник пилотно това да се случи в детските градини в града, се появиха куп подигравки как ще се случи това. Например децата да пеят: "Хей, ръчички, хей ги две, да държат парички е най-добре, но да са изкарани с труд и пот, левове от корупция - не е гот".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес