Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверка на срещата в ЦУМ все пак ще има

09 май 2017, 15:50 часа • 2042 прочитания

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че е започнал проверка за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя и бизнесмен Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов в ЦУМ.

Това се случва няколко часа, след като най-голямата магистратска оранизация - Съюза на съдиите призова за такава проверка.

Припомняме, че преди две седмици ВСС отказа да образува проверка по случая, а тезата на главния прокурор беше, че той не е нарушил закона, защото участниците в срещата не са криминално проявени или подсъдими, а той не е нарушил закона.

От пресцентъра на инспектората информират, че производството е за проверка на почтеност и конфликт на интереси, и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. "Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала", се казва още в съобщението до медиите. Така на практика инспекторатът отказва да разкрие кой е подателят на сигнала.

"Законът за съдебната власт не допуска оповестяване на повече подробности извън наличието на образувано производство", съобщават още от инспектората, като цитират Чл. 175р, ал. 2 от Закона за съдебната власт, който задължава лицата, на които е възложено разглеждането на сигнала, да не разкриват самоличността на лицето, подало сигнала, и да не разгласяват фактите и данните, които са им станали известни във връзка с разглеждането му. 

Скандалът "ЦУМгейт" избухна заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрече това и казва, че Дончев се е опитал да окаже натиск върху течащата проверка в енергийния регулатор (КЕВР). Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес