Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провал на кабинета "Габровски" в Народното събрание

14 декември 2022, 12:14 часа • 11717 прочитания

Провал претърпя проектът на правителство, предложен от кандидат-премиера на ГЕРБ Николай Габровски. Той беше подкрепен само от партията на Бойко Борисов, ДПС и "Български възход". Всички останали политически сили в парламента го отхвърлиха.

Решението беше взето със 113 гласа "за" и 125 "против", с което изборът на Габровски за премиер беше спрян. След това гласуване изобщо не се стигна до избиране на структурата и състава на проектокабинета.

Така служебният кабинет остава на власт, а президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за правителство на "Продължаваме промяната", които обаче обявиха, че няма да предложат такова, след като промените Изборния кодекс, връщащи хартиената бюлетина, вече са факт. Очаква се решението за вето на Радев.

"Дебатът звучеше все едно вече сме в предизборна кампания", каза проф. Николай Габровски преди гласуването. Той заяви, че не е разбрал какво имат депутатите против седемте приоритета на неговия проектокабинет. 

"Какво се оказва, че това е добро за всички, но няма да подкрепят правителство. След това започна една риторика, която на мен, като един активен гражданин, започва да ми омръзва. Какво остава за другите по-малко заинтересувани граждани"., каза проф. Габровски.

Той каза, че не е чул нито една конкретна дума срещу професионализма на кандидатите за министри. "Все още имам надежда, че не съм се провалил. Молбата ми е да надскочите този чисто партиен егоистичен интерес", каза Габровски.

Всичко най-важно от дебатите за кабинета "Габровски" четете тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес