Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Противници на еврото се скараха за това кой брани българския лев повече от другия

13 януари 2023, 14:38 часа • 2419 прочитания

Гражданският инициативен комитет за защита на българския лев призовава ИК на партия „Възраждане“ на публичен дебат. Това става ясно от позиция, разпространена от организаторите на подписката за свикване на референдум за запазване на лева.

"Дължите отговори на българското общество", пишат първоначално приближените до партията на Костадин Костадинов. Припомняме, че привържениците на референдума за еврото подариха инициативата си на „Възраждане“ след ултиматум на Костадинов - припомнете си защо тук. Съвместно те дадоха и брифинг, на който разказаха за това защо имат желанието да бранят българския лев и защо реално не могат да оспорват въвеждането на еврото у нас.

"Обръщаме се към всички Вас, които приехте ултиматума на лидера наполитическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, а именно – от въпросите за Националния референдум, да отпаднат тези за ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в българските училища и детски градини и се съгласихте животът на българския лев да има краен срок. Обръщаме се към всички Вас, които само преди няколко месеца настоявахте в допитването до българския народ да бъдат обединени важни теми като запазването на българския лев и категорично неприемането на еврото в България. Настоявахте и за забраната за джендър пропагандата в Родината ни, но впоследствие лаконично се вляхте в предизборната кампания на ПП „Възраждане“, замаскирана под кампания за набиране на подписи за Референдум с един единствен въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да се запази като единствена официална валута до 2043 година?", пишат от Инициативния комитет.

ОЩЕ: Костадин Костадинов: Хората, които се опитват да въведат еврото, ще лежат в затворите (ВИДЕО)

От там обвиняват "Възраждане" за това, че са предали идеалите на каузата и са предали "съдбата на нашите деца".

"Нека Ви обърнем внимание, че така формулираният въпрос, на първо място, не предполага защита на българския лев, а точно обратното – дава точен краен срок на неговото съществуване. На второ, но не по значение място, в обявената от Вас инициатива в интеренет, официално заявявате, че приемате условията на политическа партия „Възраждане“, въпросът за защита на българското семейство и забраната за джендър пропаганда в учебните заведения да отпадне.

Ние от Гражданския инициативен комитет за защита на българския лев, искаме да напомним също така, че през 2018г., ПП „Възраждане“ обеща да внесе в НС, събраните от страната подписи за референдум за еврото. Това обаче така и не се случи. Какво стана, г-жи и г-да, които днес им се доверявате отново? Задавате ли си въпроса дали тази съдба няма да сполети и сегашната инициатива?"

От ИК се питат и защо е сложен краен срок на валидността на българския лев – 2043 година:

"Ако една политическа формация, участваща във вече втори парламент и. претендираща да управлява държавата (както многократно представители на "Възраждане“ са декларирали от трибуната на НС!), не може да направи нищо за финансовата стабинст в обозримо бъдеще, то тогава какво прави там? Отговорът е ясен - извлича политичиски дивиденти за собствена изгода в краткосрочен план на гърба на гражданската енергия. Преставителите на този политически субект са напълно наясно, че след 20 години те няма да са на политическата сцена и затова не ги интересува дали България ще приеме еврото или не".

И покана за дебат:

"Ето защо ние, учредителите на единствения изцяло Граждански инициативен комитет за защита на българския лев призоваваме представителите на ИК на ПП „Възраждане“ лично председателят на тази партия Костадин Костадинов на публичен дебат. Всички Вие дължите отговори пред обществото. Ние сме готови да дадем нашите", казват още част от организаторите на референдума.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес