Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата се отказа от обвинения срещу Бисеров

24 ноември 2016, 11:00 часа • 2323 прочитания

Прокуратурата иска от Върховния касационен съд (ВКС) да върне на друг състав на Софийския апелативен съд делото срещу бившя заместник-председател на парламента Христо Бисеров. 

Според обвинението долната инстанция е допуснала редица нарушения. Затова и делото трябвало да започне отначало в Апелативния съд, предаде БГНЕС.

Обвинението иска Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци. Така на практика прокуратурата вече не поддържа обвинението за недекларирани валутни сделки, което даде повод на Христо Ботев - защитник на Бисеров, да попита защо са изготвени две съдебни поръчки до Швейцария. Той настоява Върховният съд да оправдае окончателно Бисеров по всички обвинения. Така, както и двете инстанции до момента.

Бившият зам.-председател на Народното събрание не се яви днес в съдебната зала, каквото право има по закон.

До месец Върховния касационен съд трябва да се произнесе по делото.

От мотивите на първоинстанционния съд към оправдателната присъда се разбра, че прокуратурата е допуснала повтарящи се грешки в обвинението и дори се е позовала на закон, според който едно от посочените деяния не е престъпление.

Защитата на Бисеров заяви пред съда, че има тълкувателно решение на ВКС според което данъчните престъпления се доказват с методите от Наказателно-процесуалния кодекс, а не Данъчно-осигурителния.

Бисеров е разследван за избягване на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление и за затаяване на истина в декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата. Според обвинителния акт през 2012 година Бисеров е декларирал 8376 лв. данъци, които са на база на доходите му като депутат. Разследващите бяха установили, че бившият зам.-шеф на ДПС реално е дължал повече. Разминаването идвало от негови авоари в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. Укриването на тази сметка беше повод за второто обвинение. Прокуратурата твърдеше, че той е нарушил валутния закон, като не е декларирал пред БНБ, че има сметки в чужбина.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес