Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата се отказа от дело срещу Боил Банов, нямало престъпление

12 април 2019, 12:45 часа • 1894 прочитания

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

"Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица - министър, заместник-министър и др. лица, които са изпълнявали функциите на възложител, по смисъла на ЗОП в инкриминирания период на изпълнение на проекта. Още по-малко може да се прави извод за извършени от тях действия със специална цел - набавянето на имотна облага за себе си или за другиго", пише спецпрокурорът Георги Николов .

Според него длъжностните лица са действали законосъобразно и правилно, в съответствие със задълженията по сключените договори, положили са значителни усилия за изпълнението им в срок и са предприели необходимите действия за качествено и точно изпълнение на проекта, осъществявайки необходимия контрол при изпълнението, включително проследявайки и документите за отчетността на разходваните суми.

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите - Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков.

В края на януари депутатът от БСП Елена Йончева обвини министърът на културата Боил Банов, че е опростил 700 000 лв. неустойка на фирма, строител на комплекса Антична "Сердика", известен като "Ларгото". Това беше т.нар. афера "Ало, Банов съм".

Банов определи разкритията на Йончева като евтини компромати, заяви, че се опитват да го рекетират и се закани да съди всеки, "когото може".

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес