Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата поиска имунитета на Радостин Василев (ВИДЕО)

20 април 2023, 10:07 часа • 6454 прочитания

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да свали имунитета на Радостин Василев от "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Според информацията на обвинението срещу бившият министър на младежта и спорта и сегашен депутат има събрани достатъчно доказателства за привличане в качеството на обвиняем по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр.София, Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН в 47-ия парламент.

Въпросното обвинение по член 143 от Наказателния кодекс е “за принуда”, по което се предвижда до 6 години затвор. Ако бившият министър на спорта бъде квалифициран като “длъжностно лице” в момента на извършване на деянието - 13 юни 2022 година - наказанието е от 2 до 10 години затвор. Как самият Василев реагира на искането за сваляне на имунитета му - четете тук.

Припомняме, че в деня, когато Василев обяви своята оставка и отцепването си от “Има такъв народ”, заедно с петима депутати, колегата му Тошко Йорданов огласи на пресконференция запис от телефонен разговор между Василев и Иванова. В него се чува как той я говори с нея да напусне Народното събрание и казва, че ще ѝ прати хора, за да я докарат при отцепващите се - да поговорят.

ОЩЕ: Радостин Василев отвърна на обвинението за заплаха, говори и за Сталийски

Радостин Василев е народен представител от “Има такъв народ” в 45, 46 и 47 парламент, министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков, народен представител в 48 и 49 парламент от "Продължаваме промяната".

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес