Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата е прекратила делото срещу шефа на ГДБОП, който ще е вътрешен министър

05 юни 2023, 15:32 часа • 7574 прочитания

Районната прокуратура в София е прекратила разследването срещу директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Калин Стоянов. Това е станало в началото на годината.

Информацията съобщиха за БТА днес от държавното обвинение. Стоянов, който ще е министър на вътрешните работи в кабинета "Денков - Габриел", имаше обвинение за принуда. Случаят е свързан с разследването за АМ "Хемус" и информацията на бившия вътрешен министър Бойко Рашков за пари, предназначени за строежа на магистралата, теглени в кеш и "изнасяни в чували".

Прокуратурата започна разследване по случая заради твърдение, че Калин Стоянов e принудил прокурори от Софийската градска прокуратура да се съгласят с условията на адвоката на основния обвиняем по случая - Борислав Колев.

ОЩЕ: Директорът на ГДБОП обвинен от прокуратурата за натиск по делото "Хемус"

На 11 декември 2021 г. обвинението съобщи, че след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура, колегите им от Районната са образували досъдебно производство за опит за склоняването им като длъжностни лица да нарушат свое служебно задължение във връзка с престъплението. 

Тогава стана ясно, че Борислав Колев е искал да получи облекчени условия по мярката за неотклонение, ако съдейства на разследването, което наблюдаващият прокурор не е приел. Според прокуратурата директорът на ГДБОП се е възмутил, че по този начин прокуратурата възпрепятства разследването.

От прокуратурата казваха, че в резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на Калин Стоянов - за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев и да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“, както и да му се разреши да пътува извън страната.

Според версията на държавното обвинение Стоянов заявил на наблюдаващата делото прокурорка, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Онзи скандал между прокуратурата и МВР избухна на 11 декември 2021 г.. Тогава Калин Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори и публично обяви, че те не се интересуват от разследването за пране на пари, за да се стигне до по-високите нива в схемата, за която тогава бе обвинен само Борислав Колев. ОЩЕ: Още обвинения по делото АМ "Хемус", вече са общо 9

Борислав Колев беше държан под домашен арест в продължение на 8 месеца, след което беше пуснат на свобода, докато тече разследването за пране на пари, свързано с АМ "Хемус".

Все още няма официална информация от сайта на прокуратурата относно спирането на разследването спрямо Калин Стоянов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес