Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програмен кабинет с ясни задачи - най-доброто решение, според Румен Петков

04 октомври 2022, 16:39 часа • 2235 прочитания

"Доброто, силното за България решение, е програмно правителство с ясни цели и задачи и ненатоварен кабинет с участието на персони, които създават повече въпроси, отколкото създават усещане за спокойствие и сигурност". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков, коментирайки пред журналисти изборните резултати и вариантите за управлението на страната.

Запитан дали биха се отзовали на евентуална покана  от ГЕРБ, той уточни, че решението ще е общо на коалицията "Български възход" (БВ) и препотвърди позицията на БВ, който е и на АБВ, че първо диалогът е задължителен. "Отказът от разговори, щото не ни харесват Пешо или Тошо, е детинщина, която няма място в тази ситуация, в която сме", подчерта Петков.

Единствената граница, която не може да бъде преминавана е националният интерес, категоричен е той.

Петков отказа да коментира вероятността "Български възход" да станат мандатоносител: "Нека да се произнесе окончателно ЦИК, да се връчи първия мандат..."

Най-важното, според него, е да започнат да говорят политическите групи и извънпарламентарните групи помежду си. "Г-н Янев каза, че е готов да се говори за политики, а не за коалиции; каза, че е готов да разговаря с всички, а не да прави коалиции с всички и за всичко", изтъкна Петков. 

Запитан дали АБВ ще имат депутат в новото Народно събрание, лидерът на партията Румен Петков каза, че не намира това за най-важното, но счита, че хасковският регион ще има народен представител, поради изключително активната и успешна кампания на зам-председателя на АБВ и досегашен депутат Владимир Маринов. Председателят на АБВ изтъкна още, че в Перник лидерът на листата Петър Първанов, който е зам.-председател на АБВ, е направил много силна кампания и ако е имало регион, където най-активно се е говорело за политики, това е Перник.

Петков увери, че АБВ ще бъдат активни при формирането на политиките на БВ, ще участват активно в работата на коалиционния съвет, който се надява да бъде сформиран още тази седмица и ще подкрепят работата на парламентарната група с възможностите, които имат.

Лидерът на АБВ определи кампанията като вяла и обясни ниската избирателна активност и с внушението да се избере по-молкото зло - ГЕРБ или ПП. "Избирателят не пожела да избира малко зло", коментира резултатите той.

"Липсата на дебат по политики удари избирателната активност", подчерта Петков. "По телевизията гледаме много повече Зеленски, отколкото дебат за бъдещето на България", добави още той и изтъкна, че продължаваме да не си даваме сметка, че по закон гласуването е задължително и 60% от нашите сънародници не излизат да гласуват.

Според него, една от причините за ниската избирателна активност са т.нар. "дебати" и припомни този с участието на Кирил Петков: "Когато едно нищо отиде непоканено на дебата с големия стремеж да стане нещо, а няма как едно нищо да стане нещо, това отвращава, това отблъсква".

Коментирайки темата за деленето на "ляво" и "дясно", Петков посочи, че днес такова парцелиране не дава реално съдържание на една или друга политическа партия. "Нашите партньори от партия "Български възход" не са се заявявали като лява формация. В самото структуриране на тази коалиция заявихме, че нашият стремеж е да дадем стабилитет на едно следващо Народно събрание и да бъдем участници в дебат, който отговаря на националния интерес", подчерта той.

Запитан какъв ще е срокът на годност на новата коалиция "Български възход", Петков отговори, че е необходимо да се формира коалиционен съвет, който да е постоянно работещ и да позволи максимално активно участие в политическия живот на страната, а не само в парламентарния. "Ако постигнем тази организация, аз съм сигурен в перспективата", добави той.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес