Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програмата на НС и законът за личната помощ скараха БСП и ИТН

06 юли 2022, 10:33 часа • 1810 прочитания

Депутатите се скараха за седмичната програма на парламента. От ИТН настояваха като точка да бъдат включени поправките в Закона за личната помощ, които предвиждат по-добри условия на механизма за предоставяне на държавна грижа към хората с увреждания у нас. Предложението не беше прието, от БСП не го подкрепиха.

Депутатът Любомир Каримански нападна социалистите:

"Много странно как колегите от БСП не са загрижени точно за този закон. Би трябвало да ви е срам от това".

Георги Михайлов от БСП репликира Каримански и обясни, че предложението му не отговаря на никакви изисквания.

"Много ви моля, господин председател, в духа на парламентаризма да не позволявате на колеги да се изживяват като леля Поли в "Том Сойер" тука и да кадят тамян на своите колеги от парламентарна зала, много е грозно. Толкова е некрасиво тука да излезеш и да се развикаш от трибуната: "Как не ви е срам". Мен ми е неудобно колега като колегата Каримански да му правя забележки по този повод чрез Вас", каза той.

Последва изказване на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Лицемерието в този парламент е издигнато на уникално ниво. Излизат добре костюмирани хора на тази трибуна и лъжат нагло, гледайки в очите всички, лъжейки българските граждани", каза той.

Като примери той даде закона за личната помощ. "Едно се говори, друго се върши", каза Йорданов. Той се обърна и към депутатите от "Продължаваме промяната":

"Вашият лидер се скъсва да звъни на хората от нашата парламентарна група, да се обажда на роднините им, да им предлага постове и вие смятате това за нормално? Това е висша форма на гнусотия и лицемерие, а и после кой на кой бил орган. Добре. Свиленски, вашият председател на групата, кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е", нападна той социалистите.

Депутатите излязоха в кратка почивка заради високото напрежение в зала. След нея председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че налага наказание "порицание" на Йорданов заради обидното му изказване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес