Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Светослав Малинов: Мнозинството е оформено и ще е от три партии

17 юни 2024, 08:29 часа • 2734 прочитания

Със сигурност ДПС и ИТН ще се отзоват по време на разговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство с първия мандат. Това заяви пред БНТ политологът проф. Светослав Малинов. 

Още: От днес: Стартира новият политически сезон и разговорите за кабинет

 

 

ПП-ДБ остават в опозиция и ще стоят далеч от ГЕРБ

"Мнозинството е оформено и ще бъде излъчено от ГЕРБ, ДПС и ИТН", отсече проф. Малинов. ИТН ще съобщи какво ще иска от ГЕРБ и ДПС, за да гласува в подкрепа на техен кабинет. Отиването на нови избори ще докаже безотговорността на Бойко Борисов, който действа в интерес на Пеевски, а не в интерес на своята партия, изтъкна политологът. 

Още: Кирил Петков: Заради нас Борисов няма да е премиер

По думите му ПП-ДБ няма да участват в разговорите за съставяне на кабинет и ще бъдат в опозиция. Ключовото, което всички очакваха да чуят е позицията на ПП-ДБ, подчерта Малинов. Той добави, че и БСП най-вероятно ще препотвърдят позицията, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. 

"Самите избори бяха предизвикани от Пеевски и Борисов, за да се отслаби ПП-ДБ и да се изтласка тяхната формация", коментира проф. Светослав Малинов. 

Още: Наталия Киселова предвижда разпад в ПП-ДБ

Според него ще има разговори, които ще завършат с идеи за промяна и за нова организационна формула. Ще има достатъчно време и дори да има бързи предсрочни избори, ще има достатъчно време, за да се направят верните ходове, каза проф. Малинов. 

Бившият евродепутат Георги Пирински добави, че при всички случай са нужни разговори и диалог за правителство. Не по-малко предизвикателно е как ще тръгне самият парламент, изтъкна Пирински. БСП не трябва да подкрепи правителство, с който и да било мандат и в какъвто и да било формат, призова Пирински. 

БСП не трябва да подкрепя правителство

"Единствената позиция на БСП е да се ограничи от сегашната политически практика, от едни или други сглобки. Ясно е, че БСП не може да има нищо общо с практиките и политиките на ГЕРБ и ДПС", категоричен бе Георги Пирински. 

Според него всички партии трябва да се смирят и да погледнат своята отговорност. 

Още: Петър Курумбашев: Борисов трябва да реши дали ще направи компромис, или е твърде голям

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес