Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Пламен Киров каза коя е най-подходящата дата за предсрочните избори

24 януари 2023, 08:04 часа • 2425 прочитания

Президентът Румен Радев би трябвало вече да е преценил, но като че ли датата 2 април е най-подходяща за новите предсрочни парламентарни избори. Другото означава да отидем на избори след великденските празници, което е повече от месец продължаване на живота на 48-ото Народно събрание, което не успя да произведе правителство.

Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров пред bTV. 

Той поясни, че е неконституционно основание удължаване на живота на Народното събрание с цел приемането на законопроекти в парламента. На 99% процент бе очаквано третият мандат да се провали. Президентът би трябвало след връщане на мандата на БСП, да определи датата за изборите, да разпусне парламента и да назначи ново служебно правителство, очаква проф. Киров.

Той настоя в един следващ парламент да се събере необходимо мнозинство, което да предвиди срокове за президента не по дни, а по часове кога да разпусне Народното събрание. Единственото нещо, което може да забави разпускането на парламента е да се предвидят два месеца, така че изборният ден да бъде в неделя, отбеляза проф. Пламен Киров.

Той няма да запомни 48-ото Народно събрание с нищо добро. Всеки следващ парламент, ако действа по този начин, както сегашното Народно събрание, има опасност да се отвори кутията на Пандора, предупреди проф. Киров.

Проф. Пламен Киров смята, че инициираният референдум от ИТН за промяна на формата на държавно управление от парламентарна в президентска република, е най-вече за политическа консултация с гражданите. Как се референдум директно ще скочим в свикване на Велико Народно събрание, недоумява конституционалистът.

Oще: Кога ще ни дойде акълът в главата какъв е Румен Радев?

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес