Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Костадин Ангелов: Всеобхватна, достъпна и навременна медицинска помощ – мисията е възможна и в малките общини*

11 октомври 2024, 07:55 часа • 410 прочитания

ГЕРБ-СДС предлага работещи решения в здравеопазването

Независимо дали човек живее в големия град или в малката община, в многохилядно село или в отдалечена и слабонаселена махала, той трябва да има достъп до медицинска помощ. Здравните грижи да са качествени и навременни. В национален мащаб днес това изглежда трудно, но мисията е възможна. Тестват се решения, които дават своя ефект и резултати, и най-важното – връщат вярата на хората в държавата и надеждата, че не са сами.

Най-важните стъпки са три: телемедицина – прегледи от разстояние под контрола на лекар, мобилни и оборудвани лекарски екипи за слабоотдалечените и трудни райони, мобилни аптеки, задържане на лекарите и привличане на медици в малките общински болници. За всичко това основата е положена, има законодателна уредба и работещи локални модели.

Нужна е целенасочена държавна политика, за да се случи навсякъде. А това е основен приоритет на ГЕРБ-СДС в сферата на здравеопазването. Това обяснява. проф. д-р Костадин Ангелов – опитен лекар, министър на здравеопазването, превел България в най-трудния период от пандемията – нейното начало, когато Ковид-19 беше непознат вирус, протоколите за лечение тепърва се изработваха, а ваксините все още бяха далече. Днес проф. Ангелов е народен представител от Велико Търново и региона и водач на листата на ГЕРБ-СДС за Старата столица.

Телемедицината и мобилните медицински екипи, оборудвани с необходимата апаратура, са в основата на това медицинската помощ да е достъпна, качествена, навременна и всеобхватна. Това е част от решението за малките населени места, отдалечените райони и изобщо – в малките общини“, казва проф. Ангелов. Този проект, който е заложен в управленската програма на ГЕРБ още от 2021-а година, вече се тества в няколко населени места от община Велико Търново. С подходяща, съвременна и удобна за хората апаратура за диагностика, на всеки желаещ се измерват 15 показателя. На момента състоянието на всеки пациент се обсъжда с други лекари – техниката позволява всички данни да се изпращат в реално време и чрез видеовръзка да се дадат нужните насоки. Телемедицината надгражда усилията на общини като Велико Търново, които са стартирали специални здравни програми за хората от слабонаселените и отдалечени места – обучени лекарски асистенти и служители на социални услуги извършат първични медицински прегледи по график в селата, посещават и домовете на хора, които са трудноподвижни.

Телемедицината и мобилните лекарски екипи вече са урегулирани в с промени в Закона за здравето, приети в 50-о Народно събрание с подкрепата на ГЕРБ-СДС.  

Тристълбово финансиране за привличане и задържане на кадри в общинските и в малките болници -

постижение на ГЕРБ в последните години и доказателство за политиките на сигурност и стабилност, които предлага коалицията. Този модел вече се е доказал в общинската болница в Свищов „Д-р Димитър Павлович“ и в Общинската белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново.

„Благодарение на проф. д-р Костадин Ангелов като министър на здравеопазването и след това като народен представител, ние спасихме нашето лечебно заведение и го развиваме успешно“, казва управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ Илиян Венков. Преди 4 години, когато Венков поема ръководството на свищовската болница, тя беше с 1,4 млн. лв. просрочени задължения. С адекватна държавна политика по времето, когато проф. Ангелов е министър, сумите отдавна са разплатени. Днес болницата е на печалба, което й дава възможност да работи по проекти за саниране и енергийна ефективност по ОП „Развитие на регионите“. Привлечени са водещи национални медици, които извършват консултации и лечение на пациентите в свищовската болница. Това прави здравното заведение все по-атрактивно и за специализантите, които се увеличават и остават да работят в крайдунавския град.

Друг важен приоритет на ГЕРБ-СДС е разкриването на нови филиали за обучение на лекарски асистенти - фелдшерите. Работи се по нужните законодателни промени, които да доведат до отпадане на съществуващия в момента мораториум за разкриване на нови филиали на медицинските университети, в които да се обучават и лекарски асистенти. Набелязани са и необходимите решения, за да има диференциация и правилно внедряване на професията лекарски асистент в здравната система.

Проф. Ангелов поясни, че очаква още докато тече модернизацията на Спешната помощ да стане ясна нуждата на системата от голям брой лекарски асистенти. Тези специалисти ще са полезни и за детското здравеопазване в детските градини и училищата

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) вече е част от легалните професионално-съсловни организации на медицински специалисти. Това беше и личен ангажимент, поет от проф. д-р Костадин Ангелов към фелдшерите и реализиран с подкрепата на ГЕРБ-СДС.

*Материалът е публикуван съгласно договор, сключен между ПП "ГЕРБ" и "Уебграунд Груп" АД за кампания за парламентарни избори 2024 (27.10.) Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес