Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Костадин Ангелов: Водата като ресурс и качественото водоснабдяване са основни приоритети на ГЕРБ в регионалната политика

17 октомври 2024, 07:30 часа • 482 прочитания

Близо 35 000 жители на Великотърновска област днес понасят несгодите на водния режим. Проблем, който три години и половина е замитан под чергата на т.нар. промяна. Все по-чести стават протестите на жители на населени места от различни общини. Хората с право недоумяват как в 21-и век може да има воден режим.

За ГЕРБ-СДС водата като все по-ценен ресурс и всичко, свързано с нея, е водещ приоритет, който следва да бъде припознат като национален и от останалите партии. В това е убеден водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновски регион проф. д-р Костадин Ангелов.

Есенните дъждове не бива да заблуждават никого, че водата ще бликне от чешмите на хората в осемте села в Павликенско, в четирите свищовски села, в горнооряховското село Драганово, във великотърновските села Ресен и Никюп и във всички 26 населени места във Великотърновска област, където има воден режим. Това е проблем, който споделят както симпатизантите на ГЕРБ, така и симпатизантите на останалите партии. Ние не търсим конфронтация. Търсим диалог и споделена отговорност, за да се справим с безводието във Великотърновско“, обяснява проф. Ангелов.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС припомня, че още преди кампанията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за споделена отговорност и за извеждане на проблема с безводието в България, от който страдат 1 млн. души, като национален приоритет.

„Вместо да оценят протегната ръка, още на следващия ден политиците, управлявали България през последните три години и половина и забатачили решаването на проблемите във водния сектор, отхвърлиха предложените от ГЕРБ решения“, споделя проф. Костадин Ангелов.

В управленската програма на ГЕРБ-СДС ясно са разписани мерките за решаване на проблемите с безводието. Първата от тях е незабавен рестарт на целенасочените инвестиции във ВиК-инфраструктурата и правилното им насочване, за да се ограничат значително водните аварии.

Какво означава това:

- рехабилитация на стари водопроводи, където загубите достигат до 80%;

- приоритетно изграждане на нова инфраструктура в населените места с проблеми и за цели общини с т.нар. водна криза;

- строителство н нови язовири за питейно-битови нужди или преосмисляне ролята на големи язовири, които в момента не се използват за водоснабдяване на населението, макар водата да е годна – пример е язовир „Александър Стамболийски“;

- възстановяване на ключови водостопански системи или изграждането на нови, каквото решение има за Дунавската водна система още от 2020-а година.

Планирано е изготвянето на интелигентна стратегия за водата, в която основните цели са качествено и непрекъснато водоподаване и много по-адекватни грижи за водните ресурси.

„Както обясняваме и по време на срещите ни с хората в населените места от Великотърновско, ГЕРБ-СДС има ефективна планирана политика за преодоляване на проблемите с водоснабдяването. За да реализираме целия комплекс от мерки, ни е нужна подкрепата на българските граждани.“, завършва проф. Костадин Ангелов.

В последните три години единствено общините инвестират средства във ВиК-мрежите. Техният ресурс е ограничен, а Програмата за общински инвестиции към държавния бюджет, приета по изричното настояване и с подкрепата на ПГ на ГЕРБ в 50-о Народно събрание е стъпка в правилната посока, която обаче не е достатъчна.

Нужна е целенасочена държавна политика, каквото имаше при правителствата на ГЕРБ.  При управлението на Борисов бе направено много за канализациите, пречиствателните и напоителните системи в страната. Създаден бе ВиК-холдинг, в който през 2021-а година последното правителство на ГЕРБ остави оставени над 1 млрд. лева за проектите на ВиК-асоциациите. Европейските средства също са резонно решение за ВиК-инвестиции, чиято ефективност е доказана в годините назад. Когато ГЕРБ управляваше, в България бяха изградени 57 пречиствателни станции, а новоизградената и рехабилитирана ВиК-мрежа в страната надхвърляше 2600 км.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес