Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: Политиците разделиха народа на обичащи и необичащи вируса

15 септември 2021, 15:52 часа • 5492 прочитания

„Нека със силни думи и категорични заключения да не се изказваме за това дали страната ни се провали във ваксинационната политика“, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев коментира това, че Евродепутатът от ЕНП/ "Демократична България" Радан Кънев поиска от пленарната зала в Европарламента Европейският съюз да се намеси заради ниския процент ваксинирани срещу коронавируса в България.

„Защото последните месеци у нас освен Министерството на здравеопазването другите министерства направиха много по ваксинацията. Вижте какво предприеха от Министерството на образованието за организацията на учебния процес. Традициите, които те имат, ги приложиха и може да се надяваме, че ще имаме една присъствена учебна година с всички необходими мерки. И да бъдат предпазени както децата, така и учителите.

Но наистина не мога да кажа, че Министерството на здравеопазването се справя добре с кампанията за имунизациите. Затова сме обект на критика.

Общините в момента полагат каквито могат усилия, но за съжаление, както казва и г-н Радан Кънев, беше създадена и една ненаучна атмосфера. И част от посланията бяха от самото Министерство на здравеопазването. Когато можеше да се имунизира целият народ безопасно, не се направи всичко възможно това да стане…“, поясни още проф. Кантарджиев.

„А явно това стана чрез някои "медицински експерти", които посъветваха политиците да разделят народа на обичащи и необичащи вируса. На вярващи и на невярващи на ваксините. И нашите политици трябва много сериозно да се замислят дали да вярват на тези „медицински експерти“ в този труден за нацията момент.

Момент, който изисква мобилизация на целия народ и единство на действията, за да сме както другите европейски народа…", посочи още проф. Кантарджиев.

По-рано пред bTV Кантарджиев също говори по темата "коронавирус". Имали сме доста дисциплина, сега какво ни стана – не знам, заяви проф. Кантарджиев.

Кантарджиев смята, че сме минали "във времето на глезотиите". Страх ни е от едно убоцкване, констатира той и напомни, че Ото фон Бисмарк ни е наричал Прусия на Балканите като знак на уважение за огранизираността ни.

Същевременно професорът похвали действията на МОН що се отнася до мерките в училищата.

Той каза и друго – при коронавируса възрастните заразяват децата, децата много рядко заразяват възрастни.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес