Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Янаки Стоилов очерта края на 50-ото НС: Тежка сватба и тежък развод

27 септември 2024, 08:35 часа • 625 прочитания

Бившият служебен правосъден министър, а настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов очерта края на 50-ото Народно събрание. Когато настъпи конфликтът и разводът с довчерашните съюзници и коалиционни партньори, те започват да носят проекти едни срещу други. Когато настъпи разводът двете страни се стремят да пречат едни на други, коментира метафорично той в студиото на bTV. 

Още: Под маската на сложни думички: Янаки Стоилов не обясни човешки за промените в Конституцията

„Аз се замислих дали това не е част от резултата на приетите конституционни промени, защото едно мнозинство продължи да действа като едно неофициално сдружение“, посочи проф. Янаки Стоилов.

Според него у нас има нормативно изискване да се прави оценка на въздействие на нормативните актове в Народното събрание.

Червените линии пред партиите

Той смята, че  едно бъдещо правителство зависи от предстоящите американски президентски избори и войната в Украйна. Кампанията за изборите започва тривиално, но това, което е в центъра на вниманието са справедливост и развитие. Справедливостта обикновено опира до равенство, а развитието означава България да премине в по-добро състояние от сегашното, добави проф. Янаки Стоилов.

Той настоя още за радикален реформизъм и сред партиите. „Ако се постигне съгласие за съставяне на правителство, трябва да се преглътнат червените линии, но това не е реалистично към момента“, каза проф. Янаки Стоилов.

Проф. Янаки Стоилов и очерта проблемите, които се бяха повдигнали в 50-ото Народно събрание. Той даде пример с вендинг машините за лекарства и разкритикува, че е липсвало един последователен и системен подход в решаването на важни за обществото въпроси. Защо НСИ от февруари месец насам не е публикувал данни за смъртността на България, запита проф. Стоилов.

Още: Как Главчев ще контролира държавните разходи, след като се върне в Сметната палата?: Въпрос от Янаки Стоилов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес