Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Близнашки за избора на главен прокурор: Исус Христос да слезе на земята и срещу него ще скочат

12 октомври 2024, 18:20 часа • 990 прочитания

"Тези хора не успяха да овладеят съдебната власт. Исус Христос да слезе на земята и срещу него ще скочат, защото не е техният човек", каза преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в предаването "Говори сега" по БНТ.

"Процедурата е тръгнала. Който каквото има да каже, да го каже сега. Като сключването на брака - който, каквито възражения има, да ги каже сега", добави проф. Близнашки. Той обачепрогнозира, че процедурата ще си завърши. 

Професорът обърна внимание, че Конституционният съд се е произнесъл, че институциите с изтекъл мандат продължават да изпълняват своите функции, докато се попълни техният състав.

Политическото говорене и избора на главен прокурор

Той прогнозира, че темата ще бъде част от политическото говорене в рамките на предизборната кампания и според него въпросът за морала го повдигат тези, които са загубили битката за съдебната реформа. 

Проф. Близнашки коментира, че политиците са си правили сметки, че чрез своите хора във ВСС ще изберат следващия главен прокурор. "Оказа се, че това не е така и свалиха изискуемото мнозинство. Отдавна съм противник на квалифицираните мнозинства", каза професорът. ОЩЕ: ВСС обяви: Борислав Сарафов е единственият кандидат за титулярен главен прокурор

Работата на Борислав Сарафов

Според него първоначално Борислав Сарафов е бил приет като временно изпълняващ длъжността.

"Той свърши добра работа, успокои страстите, върна прокуратурата в нормалното русло на работа. Те не протестираха, правеха положителни изказвания за неговата работа", каза проф. Близнашки. ОЩЕ: Същото ВСС, което освободи Гешев, сега издига Сарафов: Говори Велислав Величков

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес