Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Близнашки: Делян Пеевски изяжда мястото на Станишев в ЕП

26 юни 2014, 11:00 часа • 47344 прочитания

Знаменитата и явно оказваща се сакрална реплика на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в нощта след европейските избори: „Серж, никога не ни изоставяй” може да се превърне в истински препъникамък за европейската кариера на лидера на БСП Сергей Станишев. Или за каквото остана от нея.

След като и днес Народното събрание не събра кворум, за втори пореден ден оставката на Станишев като депутат не беше гласувана. В коментар за Actualno.com професор Георги Близнашки, който е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски” каза, че сега Станишев пада жертва на решението на Конституционния съд за депутатския статут на Делян Пеевски.

Какво е положението – докато Народното събрание не гласува оставката на Станишев, той ще стои в България, категоричен е проф. Близнашки. Защото с услужливото решение от миналата година за Пеевски на Конституционния съд сега Станишев влиза в същия прецедент – прекратяването на мандата на лидера на БСП става само ако той е подал оставка от парламента и тя е гласувана в пленарна зала, подчерта юристът. Затова Михаил Миков и Мая Манолова да не се изказват за преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и да не тълкуват там – има си решение на Конституционния съд по такъв казус, имаме прецедент, Станишев не може да отиде в ЕП, докато нашият парламент не му гласува оставката, подчерта проф. Близнашки

Пред заминаването на Станишев за Брюксел има и още една пречка – според европейското законодателство всеки евродепутат трябва да подаде декларация за липса на конфликт на интереси до шест дни преди първата сесия на новия Европейски парламент. Тя е на 1 юли, т.е. ако броим и днешния 26 юни, и самият 1 юли, стават шест дни. А днес кворум няма да има, така че Станишев ще наруши срока. Защото той е в конфликт на интереси – не е освободен от поста на народен представител в България.

По този повод професор Близнашки коментира, че ако Народното събрание освободи Станишев, ще бъде измислен начин той да влезе в ЕП въпреки изискването за декларацията за конфликт на интереси. Ясно е – правителството да подаде оставка и ГЕРБ ще влезе в пленарна зала, за да освободи Станишев, това е играта, счита професорът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес