Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Антоанета Христова: Разбит парламент трудно прави правителство

07 септември 2021, 08:55 часа • 2380 прочитания

Разбит парламент трудно прави правителство. Това заяви политическият анализатор проф. Антоанета Христова в "Денят започва" в сутрешния блок на БНТ. 

Парламент, който е дошъл с агресията, революцията и ковчезите не си е постлал килимче, а разделителни червени линии. В такава ситуация коалиции не могат да се направят, а в тази ситуация изходът е в системните партии, а не в новите протестни партии. Няма друг изход, другото не е естествен ход, подчерта проф. Антоанета Христова.

Тя изтъкна, че скандалите като правило се отразяват негативно на рейтинга на Народното събрание. Президентът в момента реализира своя собствена тактика, защото ще се опита да окрупни представители от ляво и дясно с евентуален политически проект на служебните министри, посочи тя.

Политическият анализатор Росен Карадимов не знае дали президентът има информация за обвиненията към Татяна Дончева, но държавният глава постъпил разумно, като връчил третия мандат на БСП. Поведението, което показа БСП в рамките на третия мандат е солидното, коректното и правилното поведение, категоричен бе той. 

Карадимов призна, че поведението на ГЕРБ в парламента е едно доста солидно, разумно и помислено поведение. Според него, ако някои може да внесе стабилност в държавата, това са системните партии.

Той настоя в рамките на новия парламент всеки да преговаря с всеки. Карадимов не вижда скандал с новия политически проект, а това, което вижда е ясното искане на БСП е президентът Румен Радев да каже дали би подкрепил такъв проект или не. Карадимов е притеснен от идеологически обезсмислени формирования, защото при тази позиция изглежда много атрактивна, но се губи векторната система кой къде е, кои са възможните компромиси и на каква цена.

Прочетете още по темата: Антоанета Христова: Рейтингът на президента Радев е изкуствен

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес