Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Продължаваме промяната": ИТН спъва борбата с корупцията

10 юни 2022, 10:16 часа • 2841 прочитания

"Продължаваме промяната" нападна бившите си партньори от "Има такъв народ" с обвинения, че партията на Слави Трифонов спъва борбата с корупцията.

Депутатът от ПП Милен Матеев заяви в декларация от трибуната, че хората на Трифонов умишлено са спъвали приемането на ново антикорупционно законодателство. Причината - Матеев, е страхът на ИТН, че произходът на имуществото им ще бъде осветлен.

Матеев припомни, че вчера с колегите му от ПП внесоха проект на закон за противодействие на корупцията. Той посочи, че формацията "идентифицира корупцията като враг №1 за обществено-икономическото развитие на България".

По думите му, недъзите на настоящата държавна антикорупционна комисия КПКОНПИ мотивират управляващите да създадат нов орган. Той ще има "по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ, а да бъде независим орган".

Той заяви, че законопроектът дълго време е бил спъван със "задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на ИТН".

"Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията, с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не. Тези хора продължават да говорят за морал и борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган", обяви Матеев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес