Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проданов: Плоският данък е вреден и не носи никакви позитиви

16 февруари 2017, 10:20 часа • 1136 прочитания

Плоският данък е вреден и не ни носи никакви позитиви. Това заяви председателят на АБВ Константин Проданов. „В голяма част от страните в света има варианти на прогресивен данък. Нашият вариант с плосък данък, без необлагаем минимум, го няма почти никъде по света. В същото време позитивите от плоския данък, за което се говори в България, реално не са се случили до момента. Дори в последните години имаме срив на чуждите инвестиции над 40 процента, въпреки плоския данък“.

Според Проданов е крайно време управляващите в държавата да покажат, че имат отношение към хората, както и че желаят и могат да се преборят за доверието им. „Трябва да направим необходимото, за да се възстанови доверието у огромна част от българските граждани, които се чувстват предадени от политическата класа, за която те подозират, че се грижи единствено и само за себе си“.

Председателят на АБВ даде пример с властовите механизми, които редица партии, участвали в управлението използват за да оказват влияние върху хората.

В момента държавата е най-големият работодател. За съжаление тези работни места се използват за натиск преди избори, за корпоративен вот и за влияние. При посещенията си в малките населени места буквално се ужасих. Там, който зависи от работата в общината, или например в полицията, който по някакъв начин е зависим от държавната работа, той няма свободата да гласува както си иска, той няма право да си изрази мнението“, посочи председателят на АБВ.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес