Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прочит от "Левицата!": Намираме се в мафиотски трилър, където две групировки се бият помежду си

17 май 2023, 15:38 часа • 1928 прочитания

"Кризата се задълбочава. Парламентарно мнозинство не може да бъде сформирано." С тези думи Валери Жаблянов от Левицата! откри пресконференцията на коалицията, в която партийните членове коментираха напрегнатата политическа обстановка и опасността за дискредитиране на конституционният ред.

Лидерите на партията категорично заявиха, че един от най-спешните въпроси на бъдещият парламент е да се попълни състава на висшият съдебен съвет, инспектората и конституционният съд.

“От тази конституционна криза ще пострадат гражданите, защото разрушаването на конституционният ред, блокирането на съдебната система и липсата на ефективна изпълнителна власт усилват хаоса в обществото", добави още Жаблянов.

Официалната позиция на лявата партия, касаеща политическата обстановка бе представена от лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, която заяви, че основният проблем на съдебната система се крие в конституцията и импровизираната промяна в момента е крайно неудачна.

"Причината за сегашното положение трябва да бъде изрично подчертана - ГЕРБ и ДПС кадруваха грубо в съдебната система и дадоха възможност за поставяне на прокуратурата под пълен олигархичен контрол и я използваха за решаване на търговски и бизнес поръчки", заяви Дончева. 

"Предложението на Христо Иванов е поредната импровизация в главата за съдебната система на конституцията", добави още тя и определи отношението на политиците като несериозно и неудачно.

По време на пресконференцията, бившият омбудсман на страната Мая Манолова заяви, че положението е като мафиотски трилър, където две групировки се бият помежду си по заповед на партийните централи.

"Ако не беше фамозната пресконференция на Гешев, сега щяхме да имаме хартиена коалиция или Магнитски, както искате го наречете, в едно правителство, което иска да бетонира пътя на мафията в държавата", сподели още Манолова. 

Конференцията завърши с призив от Румен Петков към всички граждани да се включат в шестият "Общобългарски поход за мир и неутралитет", който ще се проведе на 21 май в 38 града в страната. 

ОЩЕ: Прокуратурата проверява сигнала на Сарафов срещу Гешев, обещава да не се поддава на натиск

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес