Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приоритетите на новия социален министър - подобряване на жизненото равнище и повишаване на заетостта

02 август 2022, 16:00 часа • 2250 прочитания

Лазар Лазаров пое ръководния пост в Министерството на труда и социалната политика от досегашния министър Георги Гьоков. Той обеща надграждане и развитие на прилаганите политики усъвършенстване на някои мерки.

"Основният приоритет, който ще стои пред Министерството на труда, пред мен, пред моя екип и пред всички, работещи в системата, е ограничаване на негативното въздействие на кризите върху пазара на труда и подобряване на жизненото равнище на населението и на уязвимите групи. Ще продължим политиките за повишаване на заетостта", заяви служебният заместник-министър на социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика, цитиран от БГНЕС.

Другите му приоритети са развитието и устойчивостта на държавното обществено осигуряване, както и подобряване и усъвършенстване на контрола по спазване на трудовото законодателство. Лазаров сподели, че неговото категорично убеждение, а също и това на екипа му, е, че кризите не могат да бъдат оправдания за неспазване на трудовите и социалните права. „Един сериозен приоритет в нашата работа ще бъде усъвършенстване на системата на социалното подпомагане“, посочи той.

Усилия ще бъдат положени и върху изпълнението на всички ангажименти, свързани с реализирането на реформите и мерките във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. „Ще се постараем да подготвим всички нормативни актове, които да благоприятстват изпълнението на заложените в него политики“, каза още Лазар Лазаров.

Гьоков призова да се продължи политиката в подкрепа на хората и допълни, че все пак проблемите в социалната политика са сериозни. Според него заради "управлението на една друга партия преди 12 години" сега трудно се върви напред, но не е невъзможно.

„Ние направихме първите крачки, очакваме от служебното правителство да продължи в същата посока в подкрепа на българите“, сподели Гьоков. Той подчерта, че с екипа му са поели работата в Министерството на труда и социалната политика по време на една сложна обстановка – здравна криза, сериозно повишение на цените на енергоносителите, икономическа криза и войната в Украйна.

По думите му, това са били доста трудни времена и когато е влязъл в МТСП е имал известни притеснения дали ще могат да се справят с предизвикателствата. „Сега 7 месеца по-късно мога да застана пред вас и да кажа, че излизаме от министерството, аз и цялото правителство от управлението на държавата, с гордо вдигната глава“, заяви Георги Гьоков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес