Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха законопроекта за електронно управление на първо четене, но с условности

13 септември 2019, 10:35 часа • 2959 прочитания

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за електронното управление.

Целта е Законът за електронното управление да се синхронизира с приетите изменения и допълнения в Административно-процесуалния кодекс (АПК). Те регламентират възможността гражданите и организациите да подават заявления и искания за иницииране на административното производство и предоставяне на административни услуги чрез Информационната система за сигурно електронно връчване, поддържана от Държавна агенция "Електронно управление".

Включването на Информационната система за сигурно електронно връчване като нормативно регламентиран начин за изпращане на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги ще създаде предпоставка всички административни услуги да бъдат заявявани по електронен път.

С цел публична достъпност и разгласяване на способите за заявяване на електронни административни услуги е въведено задължение за доставчиците да обявят по разбираем и достъпен начин предоставяните административни услуги, както и основния работен процес по заявяване, подаване и получаване на електронни документи и изявления.

Регламентирано е задължението за вътрешен обмен на електронни документи между всички административни органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, което е в съответствие с новоприетите изменения в АПК.

Законопроектът предвижда също така изменения и допълнения, които се отнасят до правомощията на председателя на Държавна агенция "Електронно управление". Целта е да се гарантира изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление в България, прилагането на архитектури по области на политики и бюджетен контрол върху разходите за е-управление.

Дебати

По време на разискванията критиките си не спести заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. "Изхарчихме 2 млд. лв., защо още нямаме електронно управление?" Този въпрос отправи той към управляващите. "Няма как да отминем тихичко и лекичко промяната в Закона за електронното управление. Тук ставаме свидетели на провала на правителството при въвеждането на електронното управление. "Не знам колко години г-н Дончев управлява този ресор, от няколко седмици е прехвърлен на другия вицепремиер. Никой не каза каква е причината: несправяне със задачите?", зададе въпрос Свиленски. "Ние ставаме свидетели на отмяна на въвеждането на новите лични документи, където е заложен електронен идентификатор. Кога ще се случи това, кога ще бъде обявена поръчката?", попита още Свиленски. Според него сега се предлага да се извадят функции от държавната агенция "ЕЛектронно управление" и тя да се прехвърли в "Информационно обслужване". Той попита и кой в държавата ще поеме отговорност и ще каже на българите кога на практика ще има електронно управление в България. "Кога ще бъде преустановена корупцията в държавата, защото това е една от мерките?", продължи с въпросите Свиленски.

От своя страна заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов посочи, че променените правомощия на държавна агенция "Електронно управление" трябва да се изчистят. Ние ще подкрепим този законопроект на първо четене. Разбира се, с тази условност, че той трябва да се преработи. В него има съществени неща, които ние трябва да проверим, да прегледаме съвсем отговорно и някои неща да се уточнят. Да, прехвърлят се правомощия от едно държавно предприятие към друг субект, който към момента е търговско дружество", каза Летифов. По думите му отделно в този законопроект се засяга европейска директива от 2016 г., по която сме в наказателна процедура. "Разбира се, най-леката наказателна процедура, но вече сме в такава, която е за достъпност на уебсайтовете, регламентирана в тази директива. Ние трябва да приемем и да синхронизираме нашето законодателство с директива 21-02 и да вървим към интегрирането на тази директива и тази достъпност особено по отношение на хората с увреждания", допълни още Летифов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес