Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха промени в Наказателния кодекс в бюджетната комисия в НС

05 февруари 2015, 15:45 часа • 10641 прочитания

Комисията по бюджет и финанси прие единодушно на първо четене промени в Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Той е внесен от Министерския съвет.

Промените са в четири основни направления, но отношение към комисията има само едно.

Първите промени са свързани с въвеждане на разпоредбите на директива от 2011 г. относно борбата за сексуално насилие над деца и детска порнография. Другите са за изпълнение на препоръка за оценка на мерки срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма. Третите промени са във връзка с конвенция на Съвета на Европа относно корупция, търговия с влияние.

Четвъртите промени, които имат пряко отношение към бюджетната комисия, са свързани с наказателна процедура на ЕК съобразно договора за функциониране на ЕС за валутно престъпление, когато следва то да бъде такова единствено, когато е осъществено извън границите на ЕС, а не в рамките на съюза. Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков посочи, че има извършени 16 такива престъпления, но няма статистика кои са външната граница или вътрешната граница на ЕС.

Пренасяне на парични средства през границата на страната в размер на 10 000 евро или повече подлежи на деклариране пред митническите органи, каза той.

Не са необходими бюджетни средства за въвеждане на посочените изменения, информира БГНЕС.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес