Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При подновяване на книжки да се минава опреснителен тест на листовка, предлага реформатор

06 юни 2016, 15:32 часа • 13797 прочитания

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите, да минеш и да решиш листовки на място, бързо, без такса. Ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс. Така председателят на транспортната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев обясни промените в Закона за движение по пътищата, които ще се разгледат на второ четене в комисията.

Той поясни, че там, когато отидеш да си вземеш книжка, правиш теста на компютър пред самия служител, който ще ти издава документа и веднага се вижда резултатът.

Според него едва 30 % от глобите за нарушения на пътя се събират, като процедурите по събиране остават неефективни, както и обърна внимание да се промени начинът на провеждане на шофьорските изпити и остарелите въпроси в листовките.

За листовките добави, че трябва да се насочат повече към ситуационните задачи, тъй като болшинството ПТП-та стават поради отнемане на предимство и висока скорост, които той нарече "убиецът на пътя".

"За да има превенция срещу нарушенията, нарушителите трябва да бъдат ударени по джоба", каза също Ананиев.

Според него има хора с шофьорски книжки, които не шофират от години, от което следват пропуски, а от тях - и катастрофи.

По думите му 10 % от катастрофите се дължат на младите водачи.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес