Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът се извини на бивш шеф на ГДБОП

25 април 2016, 21:00 часа • 2335 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев поднесе официално извинение на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Плевнелиев го стори три години след като Флоров напусна поста си със скандал. Бившият антимафиот си тръгна, тъй като прокуратурата стартира разследване срещу него заради корупция.

В края на април, 2013 година, Станимир Флоров беше временно отстранен от длъжност. Това стана със заповед на Петя Първанова, вътрешен министър от служебното правителство на Марин Райков. Тогава президентът Росен Плевнелиев призова Първанова да съдейства на прокуратурата по случая с Флоров, включително ако трябва Флоров да се отстрани спешно от поста му начело на ГДБОП. Плевнелиев обеща и, че щял да каже „извинете” на Флоров, „ако се окаже, че случаят е поредната пушилка”. Месец по-късно Станимир Флоров беше пенсиониран.

Флоров се сбогува с поста си, защото беше започнато разследване заради съмнения, че е получил подкуп в особено големи размери (чл. 302а на Наказателния кодекс). Два дни преди избухването на скандала, БГНЕС публикува материал, в който се твърдеше, че има над 300 листа с автентичните документи, свързани със Станимир Флоров като обект на разследване във връзка с покровителстване на наркотрафик. Автентичността на документите беше потвърдена от Богомил Бонев, вътрешен министър по времето на Иван Костов.

Материалите бяха за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Флоров още от 1998 - 1999 година. След това има материали за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 година". Има и документи със специални разузнавателни средства, в които са записвани разговори на Флоров по посочените разработки. "Включително и с лицето Цецко, както е обосновано, от 2007, 2008, 2012 година", каза журналистката Веселина Томова.

В крайна сметка прокуратурата спря производството срещу Флоров, защото не намери доказателства. Той така и не беше обвинен в нищо.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес