Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът политизира случая с нарязаното с макетен нож момиче

31 юли 2023, 13:47 часа • 9172 прочитания

Държавният глава Румен Радев коментира за първи път днес (31) юли случая с пребито и нарязано с макетен нож 18-годишно момиче и то с политическа цел.

По време на изявление пред медиите той беше попитан от журналист какъв е неговият коментар по темата, която разбуни духовете у нас в последните дни най-вече заради скандалното решение на съда да освободи насилника от ареста.

Президентът обаче реши да обърне въпроса в политическа пропаганда, като го сравни с разпространението на антисемитска агресия от "Възраждане" (без да ги споменава, бел. ред.) и "доноси на българи срещу българи в сайта "Миротворец".

Какво каза Радев?

"Будят тревога банализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци. Виждате, че форумите преливат от агресия. Изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти. Интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. В същото време се заличава паметта за антифашизма. Българи доносничат срещу българи в сайта "Миротворец" и правителството не реагира", коментира Радев, който явно е пропуснал реакцията на външния министър Мария Габриел по темата със сайта. Още: Експерт: Президентът се държи като светски вариант на аятолах

"Тиражират се редица ревизионистки и антисемитски текстове. Това е настъпление срещу свободата и демокрацията и обществото ни трябва да бди. Така както под силата на обществения натиск правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние в Стара Загора. И мисля, че обществото ни трябва да продължи да оказва своя натиск", каза Радев пред журналисти.

По думите на държавния глава "не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в конституцията с точно това зловредно деяние, което се случи в Стара Загора. Необходими са промени в различни закони, които да правят точно това - да поставят ясни критерии за нарушенията на закона, за престъпленията и за тежестта на наказанията". 

Как той използва промените в основния закон, за да атакува управляващите - четете тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес