Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът поискал от ЕС 425 млн. евро за борба с трафика на хора

25 май 2017, 08:08 часа • 1109 прочитания

Стотици милиони евро за борба с трафика на хора са поискали от Брюксел президентът Румен Радев и служебното правителство. Това стана ясно от интервю на вътрешния министър Валентин Радев пред Българското национално радио (БНР), без обаче да разкрива големи подробности по искането. То е изпратено на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел.

Президентът е изпратил и писма с предложение за отпускане на 425 млн. евро за дооборудване на граничната полиция на България за борба с нелегалния трафик. Парите ще са за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години. За да бъдат отпуснати, България първо трябва да усвои 160 млн. евро до есента. Заради забавени процедури част от парите може да бъдат изгубени. Тази новина беше вече съобщена от вътрешния министър Валентин Радев по време на посещението му в Брюксел. Той се срещна с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

"Има писмо. Президентът лично го е пуснал. Ние искаме за 10-годишен период над 400 милиона евро още, но въпросът, който ми зададе и Аврамопулос, е: "Ама какво правите с първите 160?". Ние говорихме и върху това. Даже го помолих, ако може, да ни съдейства. Той обеща.Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране", заяви в Брюксел министър Радев, цитиран от БНР.

Според в. "Сега" най-вероятно става въпрос за т.нар. План "Б". Това е планът, който се разработва, ако Турция откаже да изпълнява споразумението за реадмисия с Европейския съюз. Припомняме, че според скорошен доклад от над 200 000 мигранти, дошли в Италия и Гърция още от 2015 година насам, само около 11 000 бяха приети по т.нар. система на бежанските квоти в Европа. План "Б" бил озаглавен "За развитието на ситуацията с мигрантите в България" и изготвен от "Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция", в която участват германската полиция и германското разузнаване BND. Българските власти тогава отрекоха това, но месец по-късно беше регистриран най-големият наплив на мигранти и се стигна до бунт в Харманли.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес