Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът и премиерът с първи думи заради войната в Украйна: Това е недопустимо (ВИДЕО)

24 февруари 2022, 09:44 часа • 8689 прочитания

"Това е абсолютно недопустимо. В XXI век да летят стратегически бомбардировачи, ракети в суверенна държава в Европа". Това заяви президентът Румен Радев в първи официален коментар на българската държава заради войната, която Русия обяви на Украйна.

Няма пряка заплаха за България. Оценяваме рисковете за въздушни и морски пътища, за енергийни маршрути. Анализите ще продължат днес и утре, така че да няма прекъсване на доставките на газ, петрол и храни. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни маршрути и доставки, каза Радев.

Президентът добави, че са в ход дейности да бъдем защитени от кибератаки.

4000 българи са поискали евакуация от Украйна, по думите на държавния глава. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани, добави той. И посочи, че България е отворена да приеме бежанци от Украйна.

Приоритет номер едно е да изведем българите от Украйна, потвърди премиерът Кирил Петков. Тече организация къде да бъдат настанявани както българи, така и бежанци от Украйна - включително за настаняване в хотели.

"Осъждаме остро действията на Руската Федерация. Това е недопустимо. България ще говори в един глас с Европейския съюз и НАТО. Отговорът на ЕС ще е в един глас", подчерта Петков.

Реакцията на Европейската комисия

Целта на Путин не е Донбас, целта му е Украйна, стабилността на Европа и световния мир, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя посочи в кратко изявление, че ЕК ще представи по-късно днес пред лидерите на общността пакет от широкообхватни санкции срещу Русия, включващи ключови сектори, достъп до технологии и други мерки, които ще "отслабят руската икономика".

В 20:00 часа днес, 24 февруари, ще се проведе извънредно заседание на Европейския съвет.

Още: Путин обяви военна операция в Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес